Ambassadeur Nicolette van Dam geïnspireerd door verhalen in Kinderziekenhuizen: ‘Het komt altijd binnen’

Nicolette van Dam is trotse ambassadeur van de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje, die de komende maanden in samenwerking met RTL Project Glimlach geld ophalen om angst, pijn en stress bij ernstig zieke kinderen te verminderen. “Doordat ik zelf regelmatig de kinderziekenhuizen bezoek ervaar ik hoe kinderen en hun families worden geholpen om hun ziekenhuisbezoek zo dragelijk mogelijk te maken.”

“Gezondheid is geen gegeven. Je weet niet wat jou, of iemand om je heen, morgen overkomt. En hoe fijn is het dan dat andere mensen je helpen?”

De fondsenwervende stichtingen van zeven toonaangevende kinderziekenhuizen met een koninklijke naam slaan - voor speciale gemeenschappelijke projecten - de handen ineen onder de naam: Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Een initiatief dat Nicolette een zeer warm hart toedraagt. “Met onze eigen acties proberen Bas en ik waar mogelijk een bijdrage te leveren aan de kinderziekenhuizen. Altijd als doel om een fijne kindvriendelijke omgeving te realiseren. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor hun families. Daarom ben ik ontzettend trots en vereerd dat ik ambassadeur mag zijn van de Kinderziekenhuizen van Oranje." 

 

Positiviteit

Al jarenlang bezoekt Nicolette de Kinderziekenhuizen, waar ze keer op keer weer ziet hoe veel liefde de zieke kinderen krijgen van alle mensen in het ziekenhuis. “Iedereen werkt ontzettend hard om de ervaring voor de kinderen zo dragelijk mogelijk te maken, hoe ernstig de situatie ook is.” 

Nicolette is erg onder de indruk van het werk dat het personeel in de Kinderziekenhuizen verricht. “We mogen bevoorrecht zijn met de zorg die we in ons land hebben. Er wordt zoveel positiviteit meegebracht, ook al komen de kinderen natuurlijk vaak om verdrietige redenen naar het ziekenhuis. Door het werk van artsen, verplegers en pedagogisch medewerkers vergeten kinderen soms gewoon waarom ze in het ziekenhuis zijn. Ze nemen de angst, pijn en stress zo veel mogelijk weg.”

 

Hart en ziel

Tijdens haar bezoeken heeft Nicolette, zelf moeder van twee dochters,  veel ernstig zieke kinderen en hun families gezien en gesproken. “Het komt altijd binnen”, vertelt ze daarover. “Ik doe dit zo met hart en ziel. De ene keer kan ik beter met de verhalen omgaan dan de andere keer. Ik probeer ik altijd positief te zijn tegen de kinderen en vooruit te kijken.” 

Toch vindt Nicolette het soms lastig om de positieve noot te vinden. “Er zijn soms uitzichtloze situaties waarin ik ook niet goed weet wat ik moet zeggen. In dat geval neem ik het mee naar huis. Gelukkig kan Bas mij dan goed helpen, hij begrijpt wat het inhoudt en is zelf ambassadeur van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.” 

 

Geïnspireerd

Door sommige verhalen is Nicolette ontzettend geïnspireerd geraakt. Bijvoorbeeld door het verhaal van de negenjarige Jula, die al twee jaar behandelingen krijgt voor leukemie. Het bijzondere aan Jula, die in haar jonge leven al veel mee heeft moeten maken, is dat ze later, ondanks alles wat ze moet doorstaan, als ze groot is zelf graag arts wil worden. “Omdat ze op zo'n bijzondere en liefdevolle manier is begeleid in het Prinses Máxima Centrum”, vertelt Nicolette. 

In het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam ontmoette Nicolette de negenjarige Lima, die al meerdere keren aan haar darmen is geopereerd. Lima is tevens één van de Kinderambassadeurs van de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. “Lima wil later kinderverpleegster worden, omdat ze andere zieke kinderen wil helpen, net zoals zij nu geholpen wordt. Hoe prachtig is dat?”

Naast de zieke kinderen, spreekt Nicolette altijd met hun ouders. “Zij komen ineens in een rollercoaster terecht. Nadenken is vaak niet meer mogelijk. Ze moeten echt in de overlevingsstand. Het heeft een enorme impact, niet alleen voor het zieke kind maar voor het gezin en hun omgeving. Aandacht voor broertjes, zusjes, ouders en familie in deze situatie is zo ongelooflijk belangrijk.”

 

Angst, pijn en stress wegnemen

Met de bijzondere samenwerking tussen de zeven Kinderziekenhuizen van Oranje wil de stichting speciale acties starten om extra geld in te zamelen voor onderzoek en projecten die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress en nog betere zorg en omstandigheden, voor kinderen en hun families mogelijk maken. 

“Kinderen kunnen bijvoorbeeld afgeleid worden als ze een behandeling krijgen door bewegend behang”, vertelt Nicolette. “Waardoor ze minder bezig zijn met dat vervelende prikje of onderzoek.” Zelf hebben Nicolette en Bas eerder onder andere een interactieve vloer gedoneerd die in een wachtruimte van een ziekenhuis is neergelegd. “Dat stukje afleiding zorgt er ook voor dat kinderen heel even vergeten waar ze precies zijn.”

Overigens is het niet alleen voor de kinderen goed dat ze minder angst, pijn en stress ervaren. “Wanneer zij rustiger zijn, maakt dat het werk voor de specialisten ook makkelijker. Daarnaast is het voor de ouders ook prettiger wanneer hun kind rustiger blijft. Dat maakt de situatie voor iedereen dragelijker.”

 

Iets terug doen

Om de kinderen in de zeven aangesloten Kinderziekenhuizen nog meer te helpen, is uiteraard geld nodig. “Ik vind het belangrijk dat we iets terug doen voor anderen”, aldus Nicolette. “Gezondheid is geen gegeven. Je weet niet wat jou, of iemand om je heen, morgen overkomt. En hoe fijn is het dan dat andere mensen je helpen?”

Bovendien ziet Nicolette met eigen ogen welk effect het heeft op de kinderen. “Hun ervaring in het ziekenhuis wordt op deze manier veel minder traumatisch.” Daarnaast benadrukt Nicolette dat geld doneren niet altijd om grote bedragen hoeft te gaan. “Al is het vijftig cent, of haal je lege flessen op die je in kunt leveren om de opbrengst te doneren. Je kan altijd anderen motiveren om ook geld in te zamelen, alle kleine beetjes helpen.”

 

Beweging in gang zetten

Nicolette hoopt dat de Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje in samenwerking met RTL Project Glimlach een beweging in gang zet. “De krachten bundelen om samen nog meer bereiken voor degenen waar het in dit geval om draait; ernstig zieke kinderen die specialistische en intensieve zorg nodig hebben."

 

The Masked Singer

Nicolette maakt ook haar opwachting in 'The Masked Singer', waarbij zij samen met Bas Smit zal proberen te raden wie er schuilgaan achter de maskers van de gastartiesten. De eerste beelden zie je in de video hieronder.

Disclaimer: De opnames van de video's voor RTL Project Glimlach hebben plaatsgevonden voor de vierde coronagolf en/of met inachtneming van de dan geldende maatregelen.

 

Doe mee aan RTL Project Glimlach en steun de Kinderziekenhuizen van Oranje. En maak meer onderzoek en projecten mogelijk om angst, pijn en stress te verminderen bij ernstig zieke kinderen. Steun jij deze kinderen ook? Doneer dan hier.