Amber ervaart meer rust tijdens aanprikken: ‘Dankzij het echoapparaat’

Vier maanden geleden is er massaal gedoneerd aan RTL Project Glimlach. In totaal maar liefst 2,1 miljoen euro! Dankzij deze donaties kan Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje onderzoek doen en projecten realiseren die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress bij kinderen die in één van de zeven Nederlandse kinderziekenhuizen behandeld worden. Zo ook in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar ze een echoapparaat hebben kunnen realiseren.

"Het werkt echt heel erg fijn!"

Een opname in het ziekenhuis is vaak erg spannend, zeker voor kinderen. Uit enquêtes blijkt zelfs dat het krijgen van prikken (zoals voor bloedonderzoek of de aanleg van een infuus) in de top-tien staat van meest stressvolle gebeurtenissen, terwijl dat (jammer genoeg) vaak talloze keren nodig is.

 

Tweede echoapparaat

Dankzij de inzet van een echoapparaat kan het aanprikken een stuk aangenamer worden gemaakt. Dit bijzondere apparaat is namelijk in staat om nauwkeurig de ader te vinden, zodat er direct goed kan worden aangeprikt. In het Prinses Máxima Centrum hebben ze dankzij RTL Project Glimlach onlangs een tweede echoapparaat kunnen aanschaffen. “We hebben natuurlijk zoveel kinderen die we moeten prikken, dus het tweede echoapparaat was ontzettend welkom. Nu kunnen we de kinderen tegelijkertijd helpen”, aldus dokter Indra Morsing.

Ook Amber (17) maakt gebruik van het apparaat. “Het werkt echt heel erg fijn. Ik heb voorheen namelijk weleens gehad dat ze mijn bloedvat niet konden vinden en dan verkeerd prikten. Ik was daardoor echt bang geworden om aangeprikt te worden. Nu word ik gelukkig afgeleid en kan ik precies zien wat er gebeurt in mijn lichaam. Ik ervaar veel meer rust.”

 

Gericht aanprikken

Dokter Indra Morsing: “Voorheen moest ik een kind soms wel twaalf keer prikken; dan waren ze gewoon blauw van het prikken! Daardoor werden ze angstig en ervaarden ze het prikken als vervelend, omdat het zo lang duurde en het vaak opnieuw moest gebeuren.”

“Een jaar geleden zou het zo zijn geweest dat ik een beetje op de gok zou moeten gaan kijken… en dan maar hopen dat ik het bloedvat kan vinden. Nu kan ik heel gericht het bloedvat zoeken en kan ik meteen op de juiste plek aanprikken. Het apparaat helpt ons ontzettend om het infuus op een veel prettigere manier aan te brengen bij de kinderen.”