Dankbaar voor Qwiek.Up: ‘Jip wordt er helemaal rustig van’

In december 2021 heeft RTL Project Glimlach ruim twee miljoen euro weten op te halen voor Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Met het gedoneerde bedrag kan de stichting onderzoek doen en projecten realiseren die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress bij de kinderen die in één van de zeven Nederlandse kinderziekenhuizen behandeld worden. Eén van deze projecten is de Qwiek.up, waar de kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht graag gebruik van maken.

"Het is even ontsnappen aan de realiteit die best wel pittig is voor hem!”

Dankzij RTL Project Glimlach hebben ze in het Wilhelmina Kinderziekenhuis inmiddels vijf Qwiek.ups kunnen aanschaffen. Een Qwiek.up is een apparaat dat beelden projecteert op de wand of op het plafond. De beelden zijn rustgevend of juist activerend. Dit mobiele apparaat kan in verschillende situaties worden ingezet. De keuze aan projecten is bovendien groot, zo is er voor ieder kind een passende projectie. Het apparaat is ontwikkeld door een ouder wiens kind langdurig in het ziekenhuis moest liggen en naar het plafond lag te kijken.

 

Afleiding

Jip (14) ligt vaak urenlang naar het plafond te staren tijdens een opname in het ziekenhuis. Zijn moeder Kathalijne vertelt dat de Qwiek.up hem afleiding biedt tijdens de opname. “Door de projecties krijgt hij het gevoel dat hij niet alleen is. Hij komt daardoor in een hele fijn staat van ‘zijn’.”

 

Even ontsnappen aan de realiteit 

Kathalijne: “Als er de hele tijd mensen om Jip heen staan, bijvoorbeeld een verpleegster om hem te verschonen of om hem aan te prikken, dan is het erg druk voor hem. En als hij dan dankzij de Qwiek.up zo’n rustgevend momentje heeft om even tot zichzelf te kunnen komen… dat is goud! Jip kan natuurlijk niet zeggen: joh mam, ik vind het nu te druk worden. Iedereen moet weg. Ik ben klaar met alle onderzoeken. Dus ik moet altijd heel erg naar Jip kijken om te zien hoe het met hem gaat. Ik weet gewoon dat als we zo’n fijne sfeer kunnen maken met de Qwiek.up, dat het hem dan ontzettend goed doet. Hij wordt er helemaal rustig van. Ik denk dat hij dan het gevoel heeft dat hij weer even thuis is, niet in het ziekenhuis. Dat er echt een veilige omgeving voor hem is gecreëerd. Het is even ontsnappen aan de realiteit die best wel pittig is voor hem.”

Recent ervaarde Jips moeder nog wat de Qwiek.up kan betekenen voor haar zoon. “Laatst was Jip net uit narcose, hij was nog erg onrustig. De verpleegkundige zette op dat moment de Qwiek.up aan en er verscheen een giraf op het plafond. Jip glimlachte en ik dacht als moeder zijnde: wat fijn. Het gaat de goede kant op. Ik heb direct een foto gemaakt om dit bijzonder moment vast te kunnen leggen.”