Luca blij met komst VR-bril: ‘Spelletjes doen tijdens de behandeling!’

Eind vorig jaar is er maar liefst 2,1 miljoen euro opgehaald voor RTL Project Glimlach. Met dit fantastische bedrag kan Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje onderzoek doen en projecten realiseren die bijdragen aan het verminderen van angst, pijn en stress bij de kinderen die in één van de zeven Nederlandse kinderziekenhuizen behandeld worden. Een mooi voorbeeld hiervan is de virtual reality-bril, die veelvuldig wordt gebruikt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht.

"Hij zet die bril op en hij is echt even in een andere wereld!"

Virtual reality helpt kinderen in de voorbereiding op hun operatie, waar ze vaak erg tegenop zien. Wanneer de kinderen deze speciale bril opdoen, krijgen ze een virtuele anesthesist en anesthesiemedewerker te zien die alle procedures rondom de anesthesie uitleggen. Ook is het voor de kinderen mogelijk om zelf het tempo te bepalen van de uitleg én om dingen aan te wijzen in de operatiekamer waar ze meer uitleg over willen krijgen. Ook worden deze virtual reality-brillen gebruikt om filmpjes af te spelen tijdens een behandeling, waardoor de kinderen worden afgeleid tijdens het aanleggen van bijvoorbeeld een infuus.

 

Gamen

Ook Luca (10) ervaart sinds de komst van de bijzondere brillen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis minder vaak gevoelens van angst, stress en pijn. “Ik kon tijdens de behandeling allemaal spelletjes doen. En als er dan iets gebeurt, dan heb je het gewoon bijna niet door!”

Makkelijk inzetbaar

Pedagogisch medewerker Emmy bevestigt het verhaal van Luca: “Het is zo’n mooi iets. Op iedere afdeling hebben we nu zo’n bril; ze liggen nu standaard bij ons in de berging. Als we een infuus moeten aanbrengen, dan pakken we gewoon even een VR-bril erbij. Het is heel makkelijk inzetbaar. Je ziet bij Luca hoe goed het werkt. Hij zet die bril op en hij is echt even in een andere wereld; ze zijn bezig met een spelletje, met de olifanten of de achtbaan en voordat je het weet is de bloedafname alweer klaar. Dat is echt top!”