MRI-televisie zorgt voor ontspanning: ‘Er wordt naar Ajax gekeken!’

RTL Project Glimlach heeft eind 2021 geld ingezameld voor Stichting Kinderziekenhuizen van Oranje. Met dank aan de donateurs zijn er inmiddels al een hoop mooie projecten tot stand gekomen; zo heeft Beatrix Kinderziekenhuis UMCG een tweede MRI-televisie kunnen realiseren. De televisie geeft afleiding tijdens de door hen spannende MRI-scan, waardoor kinderen zich minder angstig voelen gedurende het onderzoek.

"Hij lag muisstil en wilde zelfs niet weg omdat hij de vlog zo graag af wilde kijken!"

De Nordic Comfort Solution, oftewel MRI-televisie, is ontzettend populair in Beatrix Kinderziekenhuis UMCG. Voor zowel kinderen als verpleegkundigen is het een enorme uitkomst. De ervaring leert namelijk dat een kind zich door MRI-televisie minder angstig voelt voor de scan en ook beter stil blijft liggen. Hierdoor hoeven er minder kinderen onder narcose en kan er eenvoudiger én sneller een MRI-scan worden gemaakt.

 

Ajax

De kinderen gaan tegenwoordig ‘bijna enthousiast’ de scan in volgens Titia van Echten, senior medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige: ‘Er werd zelfs naar een voetbalwedstrijd van Ajax gekeken.’ En dat terwijl het voorheen erg moeilijk was om kinderen in de MRI-scan te leggen. ‘Via een spiegel konden ze weliswaar hun ouders zien en tijdens de scan naar muziek luisteren, maar dit ging toch al gauw vervelen. Hierdoor werd het lastiger voor hen om zich te focussen en niet te bewegen, waardoor de scan opnieuw moest worden gemaakt. Met de MRI-televisie gaat het maken van de scan veel vaker in één keer goed’

 

Blije ouders

Veel kinderen die een MRI-scan moeten maken gaan normaliter onder narcose. Dit komt omdat ze lastig of niet stil kunnen liggen door bijvoorbeeld hun aandoening of simpelweg nog te jong zijn, zo legt Willemijn Joldersma, senior medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige, uit: ‘Een deel van die kinderen kan zich nu genoeg focussen op de MRI-televisie en hoeft daardoor niet meer onder narcose. Ook ouders zijn daar ontzettend blij mee, want dit bespaart hun kinderen een dagopname vanwege de narcose,’ aldus Titia. 

 

Gek op vlogs

Dankzij MRI-televisie kunnen kinderen in de scan via de spiegel kijken naar YouTube-video’s. Via de koptelefoon die ze krijgen kunnen ze luisteren naar hun gekozen video of muziekje. Zo wordt ook het geluid van de scan gedempt, wat de scan al minder spannend maakt. Tussen de scans door kan de verpleegkundige via de koptelefoon kort met het kind praten en mag het kind ook antwoorden. De scan duurt 20 tot 35 minuten en kinderen mogen zelf aangeven waar ze in die tijd naar willen kijken. Paw Patrol en Peppa Pig worden vaak aangezet, maar ook vlogs zijn reuze populair. ‘Er kwam een kindje met ADHD voor de scan en we twijfelden of het zou lukken’, aldus Titia. Het tegendeel werd bewezen: ‘Hij lag muisstil en wilde zelfs niet weg omdat hij de vlog zo graag af wilde kijken!’