Kinderinfuusteams en ouder-kindkamers verminderen angst bij jonge kinderen

Jula is 8 jaar en komt al heel lang in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Het Máxima behandelt alle kinderen met kanker in Nederland. Nicolette van Dam zocht Jula op tijdens een van haar chemobehandelingen.

Angst bij kinderen tijdens een behandeling en opname kan groot zijn. Ieder kind heeft een eigen voorkeur als het gaat om het prikken van een infuus of een bloedafname. Het ene kind wil alles zien en zelf tot drie tellen. Het andere kind wil afgeleid worden met een verhaaltje. Soms wil een kind tv-kijken of zelfs een VR-bril op om in het beeld van zwemmende dolfijnen meegenomen te worden. Veel kinderen krijgen op een gegeven moment een centrale lijn zodat medicatie gegeven kan worden zonder dat de kinderen er last van hebben.  

Zolang een patiënt nog geen centrale lijn heeft, werkt het Kinderinfuusteam aan het voorkomen van prikangst. Dit doen ze onder andere door het zoeken van de vaten via pijnloze echografie. Het echoapparaat helpt bij het vinden van geschikte aderen die met het blote oog moeilijk te zien zijn. Hierdoor wordt er minder mis geprikt wat de angst bij kinderen voor het prikken verminderd. Op dit moment zijn er nog maar weinig echoapparaten voor de Kinderinfuusteams beschikbaar en daar willen wij met RTL Project Glimlach wat aan doen. 

 

Ouder-kindkamers

Naast de echoapparaten, zijn er in het Prinses Máxima Centrum ook unieke ouder-kindkamers die bijdragen aan het verminderen van angst en de kinderen een veilig gevoel geven tijdens een opname. Een ouder-kindkamer bestaat uit een slaapkamer voor het kind en een slaapkamer voor de ouders, die door een schuifdeur aan elkaar verbonden zijn. Door het verblijf in deze kamers kunnen ouders dag en nacht bij hun kind zijn. ’s Nachts kan het bed van papa of mama eventueel aangeschoven worden aan het bed van het kind. Beter Bed, donateur van RTL Project Glimlach, is al jaren verbonden aan het Prinses Máxima Centrum. Als slaapexpert weet Beter Bed hoe belangrijk (nacht)rust is en hoe groot de impact hiervan is op de mentale en fysieke gezondheid. Goed slapen kan bijdragen aan een goed herstel. Door meer aandacht te besteden aan de slaapproblemen bij de kinderen en gezinnen van het Máxima, wil Beter Bed de kwaliteit van leven van deze kinderen tijdens de behandelingsperiode bevorderen.

 

Disclaimer: De opnames van de video's voor RTL Project Glimlach hebben plaatsgevonden voor de vierde coronagolf en/of met inachtneming van de dan geldende maatregelen.

 

Doe mee aan RTL Project Glimlach en steun de Kinderziekenhuizen van Oranje. Deze stichting heeft als doel meer onderzoek en projecten te realiseren om angst, pijn en stress te verminderen bij ernstig zieke kinderen. Steun jij deze kinderen ook? Doneer dan hier.